Solihull School

Music School

 

This first phase of a programme to upgrade the Solihull School’s facilities consists of a new building to house an expanded school of music. The teaching and practice rooms, performance spaces and a sound recording studio are arranged on either side of a linear, two-storey glazed atrium.

The layout follows the configuration of the site and its form results from the varied accommodation within the building and the requirement to isolate one sound generating space from another.

Sixth Form

 

The second new building in the programme to upgrade the Solihull School campus provides a self-contained centre of learning with high quality teaching, lecture, research and IT facilities.

The building makes the best use of a restricted site and is designed to provide a variety of spaces which allow for a combination of teacher-lead and individual study. The communal areas are designed to offer a range of facilities to encourage interaction between students, including a café and roof terrace.

School House

Further phases included the refurbishment of School House to provide social and private study spaces on the ground floor and art studios on the first floor.

Landscaping and External Works to the Campus

Under the development master-plan the Group designed a series of landscaped spaces, both as part of major new building works and as individual projects. External spaces have been carefully designed to improve the functionality of the site and provide a sense of harmony to the campus.

Quadrangle

Works to the main Quadrangle included laying new surfaces to redefine access routes, the provision of directional lighting to aid navigation and the introduction of external seating. Lighting was also used to highlight tree planting and the existing war memorial.

Chapel Forecourt

Part of the overall scheme includes new hard landscaping and sculptures outside the School Chapel and at the entrance to the new Sixth Form building.